Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 3. 2010

Beseda s paní Stanislavou Nopovou

 

Austrálie, jak ji neznáte

26.3.  se konala v knihovně a budově ZŠ beseda se spisovatelkou paní Stanislavou Nopovou na téma Austrálie, jak ji neznáte. Proč ,,Jak ji neznáte“?.Protože vypravíte-li se do Austrálie jako turista, jste jen a jen turista – postavička k smíchu, která se stává terčem posměchu a pohrdání, které nikdy žádný domorodec neprozradí nic z tajemství svého kmene, ba naopak navymýšlí si pro něj spoustu neskutečných báchorek a pak se baví jeho neznalostí a naivitou …Paní Nopová strávila v Austrálii více než tři roky a získala si důvěru domorodých obyvatel, dozvěděla se některá  jejich tajemství,  dozvěděla se proč nemají rádi turisty a jaké příběhy a zvyky si vymýšlí jen pro jejich oči a uši a proč tolik lpí na utajení svých zvyků a bájí. Dozvěděla se o Austrálii co jiní ani netuší.

Víte co je to Vombat? A jaké ženy jsou pro australany nejkrásnější?  Jaké jsou australské děti? A jaké naschvály si tropí sousedi v Austrálii? A víte kolik druhů klokanů žije v Austrálii?  Víte co je příčinou, tak častých požárů ? Nevěřte, že to co píší v encyklopediích  je pravda. Ani tam zřejmě domorodci svá tajemství  neprozradili …

Kdo si nenechal ujít návštěvu příjemné dámy, paní Nopové dozvěděl se mnohem více. Přijela k nám z Hradce Králové, bystrým okem zhodnotila publikum a směrovala besedu k malým čtenářům. Škoda pro nás dospěláky, předběžný průzkum sliboval hojnější účast  a i pro paní Nopovou to bylo určité zklamání, ale děti vše plně vynahradily. Živým zájmem a postřehem, znalostmi a připomínkami paní Nopovou překvapily a potěšily. A když zrovna zkoumali obrázek nějakého záhadného zvířete, stihla nám paní spisovatelka sdělit pár zajímavostí jen pro uši dospělých …Odhalovala dětem i dospělým jedno tajemství za druhým a my jsme jen žasli, jak málo o Austrálii víme. Rádi bychom  si ještě povídali a vyzvídali, ale děti již začínaly být unavené. Budeme si asi muset nechat zvědavost na besedu pro dospělé. A bude? Přišel by snad někdo? My určitě ano. Nám se to líbilo a moc. A děti vám povědí samy.

No ale náš program pokračoval. Vždyť jsme měli

 ,,NOC S ANDERSENEM“.